FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Home   ::    Links   ::   FAQs

Geriátriai vizsgálat

Háziállataink átlagéletkora nagyon változó. Macskák és a kistestű kutyák esetében ez 14-15 év, nagytestű kutyáknál 10-12 év, az óriástestű kutyáknál 8-10 év. Általában 7 éves kortól tekinthetők szeniornak.
Az idősödő állatoknál, hasonlóan az emberhez jelentősen megnő bizonyos betegségek előfordulásának gyakorisága. Lényeges, hogy ezeket a betegségeket minél korábban felismerjük és kezeljük, mert ezzel jelentősen meghosszabbíthatjuk kedvenceink életét.
A megelőzés és a korai felismerés alapvető feltétele az évenkénti geriátriai szűrővizsgálat elvégzése. A geriátriai szűrés részletes klinikai- és laborvizsgálatból áll, illetve indokolt esetben ultrahang és röntgen vizsgálatot is végzünk.

Leggyakrabban előforduló problémák idősebb korban:

Izületi panaszok
Fogászati problémák
Szívpanaszok
Veseelégtelenség
Emésztési problémák
Cukorbetegség
Ivarszervi megbetegedések (méhgyulladás, prosztata megnagyobbodás)
Daganatos betegségek
Elhízás

FONTOS:

Az idős állatok évi rendszeres oltása feltétlenül szükséges, a féreghajtás és a külső élősködők elleni (kullancs) megelőző kezelése szintén.
A szenior állatoknak megváltoznak a táplálkozási igényei ezért a számukra kifejlesztett mature vagy senior tápok etetése javasolt. Immunerősítők, vitaminok, porcregenerálók kúraszerű alkalmazása szintén jótékony hatású. Lényeges, hogy az idős állatok ne hízzanak el. A túlsúly már önmagában is kóros állapotnak tekinthető, mert súlyos következményei vannak. Nagy megterhelést jelent a keringésre, légzésre, jelentősen súlyosbítja az izületi megbetegedések tüneteit, hajlamosít a cukorbetegségre stb. Az elhízás, a szervi megbetegedések (pl. veseelégtelenség), izületi problémák kezelésében a speciális diétás tápoknak is jelentős szerepe van.
A rendszeres fogászati ellenőrzés és az általában évente egyszer elvégzett fogkőeltávolítás is szorosan hozzátartozik kedvenceink egészségvédelméhez. A fogkövek eltávolítását ultrahangos depurátorral végezzük. A fogkövek különösen az íny alatti területeken a fogágy gyulladását és pusztulását okozzák, ami végeredményben a fogak elvesztéséhez vezet. A fogkőeltávolítás után lényeges a rendszeres szájhigéniás kezelés, ami fogmosásból, szájhigéniás gélek, rágószalagok alkalmazásából áll. Ezáltal lelassítható a fogkövek újraképződése és elkerülhető a kellemetlen szájszag kialakulása.

vissza