FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Home   ::    Links   ::   FAQs

Kutya fertőző betegségek

Parvovírusos bélgyulladás:

Kóroktan: CPV-2 (canin parvovírus 2-es szerotípus),rendkívül ellenálló, hónapokig-évekig fertőzőképes marad a környezetben.

Járványtan: Lappangási idő 2-4 nap. Nagy mennyiségben ürül a bélsárral. A fertőződés szájon át történik, de a közvetett fertőzésnek is nagy szerepe lehet (akár a gazdi cipőjével is hazavihető)!

Tünetek: Fiatal kutyákban (kb. 1 éves korig) okozhat gyakran halálos kimenetelű bélgyulladást. Ilyenkor a kutyák bágyadtak, étvágytalanok, lázasak és a vizet is visszautasítják. Súlyos, nehezen csillapítható hányás, hasi fájdalmak, súlyos fokú elesettség és nagyon erős hasmenés jellemzi. A hasmenés véres és rendkívül bűzös.

Megelőzés: Védőoltás, minden kutyának javasolt.

Szopornyica:

Kóroktan: Paramyxovírus, szerencsére kevésbé ellenálló, mint a parvovírus.

Járványtan: Lappangási idő 3-7 nap. A fertőzött kutyák légúti váladékaival és vizeletével ürül nagy mennyiségben. Fertőződés elsősorban közvetlen érintkezéssel, belégzéssel vagy szájon át.

Tünetek: Minden életkorú kutya fogékony! A vírusfertőzést általában másodlagos bakteriális fertőzések súlyosbítják. Fiatal kutyákban a heveny tünetek dominálnak, magas láz, levertség, kötőhártya-és tüdőgyulladás, orrfolyás, esetenként hányás, hasmenés, néha gennyes hólyagok is kialakulnak a has bőrén. Az idült formára jellemző az orrtükör és a talppárnák bőrének jellegzetes megvastagodása (hyperkeratosis), fogzománc hiánya (hypoplasia) valamint nagyon súlyos és gyógyíthatatlan idegrendszeri tünetek (epilepszia, hátulsó testfél bénulás). A felnőtt és idős kutyákban kizárólag lassan progrediáló, nagyon súlyos idegrendszeri tünetek alakulnak ki (ún. szopornyicás agy-gerincvelőgyulladás, ún. old dog encephalopathia). Tünetek nagyon változatosak bénulás, elbutulás, látászavar, tudatzavar, kényszermozgások.

Megelőzés: Védőoltás, minden kutyának javasolt.

Fertőző májgyulladás vagy – Rubarth–betegség:

Kórokozó: Canin adenovírus 1-es szerotípusa okozza.

Járványtan: Lappangási idő: 2-5 nap. Elsősorban vizelettel ürül, de egyéb váladékok is fertőzhetnek. Fertőződés közvetlen érintkezéssel, szájon át esetleg ragályfogó tárgyak közvetítésével. A fertőzött kutyák hosszú ideig: 4-6 hónapig vírushordozók maradnak és ürítik a vírust, ezáltal fertőzik a környezetüket.

Tünetek: Minden életkorú kutya veszélyeztetett, mégis általában 1 éves kor alatt és idős korban tapasztalunk több megbetegedést. Láz, nagyfokú levertség, hányás, hasmenés, hasi fájdalmasság, nyálkahártyákon sárgaság kialakulása, vérzések, szaruhártya oedema (kék szem betegség), idegrendszeri tünetek (görcsök)

Megelőzés: Védőoltás, minden kutyának javasolt.

Leptospirosis:


Kóroktan: Leptospira icterohaemorrhagiae baktérium (heveny forma). Leptospira canicola baktérium (idült forma). Ritkán egyéb Leptospirák.

Járványtan: A kórokozót a fertőzött állatok (rágcsálók, sertés, szarvasmarha, kutya stb.) vizeletükkel ürítik. Nedves, meleg környezetben a kórokozó fertőzőképes marad, ezért a fertőzést gyakran a víz közvetíti. A fertőzés szájon át történik, de létrejöhet sérült bőrön keresztül is. A kórokozók az embert is megbetegíthetik, ZOONOSIS.

Tünetek:

Heveny forma: Általában fiatal kutyákban fordul elő, lappangási ideje 1-3 hét. Magas lázzal, sárgasággal, vérfestékvizeléssel, esetenként idegrendszeri tünetekkel (agyhártyagyulladás) járó súlyos betegség. Időben felismert megbetegedés esetén antibiotikumokkal eredményesen kezelhető.

Idült forma: Általában idősebb kutyákban fordul elő, hosszú hónapokig tartó lappangási idő alatt az állat tünetmentes. Végül gyógyíthatatlan veseelégtelenség alakul ki. Először a kutya sokat iszik, sokat pisil, fokozatosan lesoványodik, végső stádiumban hányás, száj és egyéb nyálkahártyákon (gyomor) fekélyek alakulnak ki.

Megelőzés: Védőoltás, minden kutyának javasolt, célszerű lenne 6 havonta ismételni.

Kennel köhögés:

Kóroktan: Összetett, többféle vírus és baktérium okozhatja.
Vírusok: Parainfluenza, Canin adeno 2-es szerotípusa, Reovírusok, Herpesvírus.
Baktériumok: Elsősorban Bordetella bronchiseptica, valamint egyéb baktériumok.

Járványtan: A kórokozó fajtájától függően általában pár napos lappangási idő után alakulnak ki a légzőszervi tünetek. Fertőződés elsősorban belégzéssel történik. A kórokozókat a légúti váladékok tartalmazzák nagy mennyiségben. A fertőződés súlyossága a környezeti hajlamosító tényezőktől (pl. zsúfolt tartás), a kutya ellenálló képességétől, és az adott kórokozó fertőzőképességétől függ.

Tünetek: Láz, bágyadtság, orrfolyás, kötőhártyagyulladás, torok– és légcsőgyulladás, súlyos esetben tüdőgyulladás. A köhögés akár 2-3 hétig is eltarthat. Elhullás viszonylag ritkán fordul elő, de a legyengült, rossz tartási és takarmányozási körülmények között, zsúfoltan tartott, fiatal kutyák esetében nagyobb elhullási arány várható.

Megelőzés:
Nem specifikus: A hajlamosító tényezők minimalizálása, az egyedek ellenálló képességének megőrzése, erősítése.
Specifikus: Védőoltás.

Veszettség:

Kóroktan: Rhabdovírus okozza.

Járványtan: Minden emlős és a madarak is fogékonyak a betegségre, terjesztésében mégis a ragadozók (róka, kutya, macska) és a denevérek játszanak döntő szerepet. A legnagyobb mennyiségben a nyál tartalmazza a vírust. A fertőződés elsősorban harapással, de sérült bőrfelületen keresztül vagy karmolással is terjedhet. Ritkán ettől eltérő módon is történhet fertőződés.

Tünetek: Lappangási idő 2-8 hét (néha több). Az egyik legjellemzőbb tünet az állat viselkedésének megváltozása (a róka megszelídül, a macska és a kutya agresszívvé válhat). Attól függően, hogy milyen viselkedés dominál, megkülönböztetünk csendes és dühöngő formát. Nyálzás és „víziszony „ alakul ki, mert a garatbénulás miatt az állat nem tud nyelni. Hasonló oka van az állkapocs lógásának is. Végül bénulásos tünetek között 7-10 napon belül elhullanak a megbetegedett állatok.

A veszettség gyógyíthatatlan betegség, emberben is halálos kimenetelű! A mai napig az egyik LEGVESZÉLYESEBB ZOONOSIS!

Megelőzés: Kutyák esetében kötelező a védőoltás. Az első oltás 3-4 hónapos kor között, majd 6 hónap múlva, felnőtt korban pedig évente. Macskák esetében nagyon fontos, hogy a kijáró cicákat szintén évente oltassuk be.

vissza