FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Home   ::    Links   ::   FAQs

Macska fertőző betegségek

Panleucopenia - Fertőző gyomor és bélgyulladás:

Kórokozó: macska panleucopeniavírus

Járványtan: Fertőződés szájon át vagy közvetett úton, ragályfogó tárgyak közvetítésével. A bélhám osztódó sejtjeiben szaporodik, bélsárral ürül nagy mennyiségben.

Tünetek: Lappangási idő 4-5 nap. Nagyfokú elesettség, magas láz, nehezen csillapítható hányás, hasmenés, fehérvérsejt szám jelentős csökkenése. Elhúzódó esetekben a nyelv széli részén fekély alakulhat ki, ami nagyon fájdalmas. Vemhes állatokban vetélést, a méhen belül fertőződött kölyökmacskákban pedig veleszületett kisagyvelő fejlődési zavart (hypoplasia) okoz.

Megelőzés: Védőoltás.

Macskanátha komplex.

1. Rhinotracheitis - Fertőző légcsőgyulladás:

Kórokozó: macska herpesvírus.

Járványtan: A vírust orrváladékkal ürítik a beteg állatok, közvetlen érintkezéssel, belégzés útján terjed. A légutak nyálkahártyájának gyulladását okozza. Az átvészelt macskák vírushordozók maradnak.

Tünetek: Lappangási idő 3-6 nap. Láz, bágyadtság, orrfolyás, tüsszögés, kötőhártya-szaruhártyagyulladás jellemzi a betegséget. A légcsőgyulladás miatt köhögnek. Vemhes nőstény elvetél.

Megelőzés: Védőoltás.

2. Calicivírusos nátha:

Kórokozó: Calicivírus.

Járványtan: A vírus nyállal ürül nagy mennyiségben. A fertőződés szájon át vagy a légutakon keresztül történik. A fertőzött macskák a garatüregben hónapokig hordozzák a vírust!

Tünetek: Lappangási idő 1-2 nap. Kétfázisú lázgöbe jellemzi, nátha, a száj nyálkahártyájának fekélyes gyulladása, esetenként tüdőgyulladás. Az utóbbi időben, az USA-ban feltűnt egy nagyon fertőzőképes változat, aminek sokkal súlyosabbak a klinikai tünetei, és nagyarányú elhullással jár.

Megelőzés: Védőoltás.

3. Chlamydophila fertőzés:

Kórokozó: Chlamydophila nevezetű mikroorganizmus, ami sejten belül szaporodik.

Járványtan: Kötőhártya váladékkal és belégzéssel terjed.

Tünetek: Lappangási idő 3-5 nap. Általában egyoldali súlyos kötőhártya gyulladással és orrfolyással kezdődik, majd tüdőgyulladás alakul ki. Kezelése antibiotikumokkal lehetséges. Emberi fertőződés is lehetséges (zoonozis).

Megelőzés: Védőoltás.

Leukózis:

Kórokozó: retrovírus - /macska leucosis vírus (FeLV).

Járványtan: Fertőződés elsősorban nyállal történik, a tartós és közvetlen érintkezésnek van döntő jelentősége. Vemhes állat esetében bejuthat a magzatba is. A vírus iránt minden korú macska fogékony, de a fiatal macskák lényegesen fogékonyabbak a fertőzésre. A fertőződés után alapvetően 3 féle módon alakulhat az állat sorsa:

1. A jó ellenálló képességű, általában idősebb macskák legyőzik a fertőzést és a vírus „eltűnik„ a szervezetből.

2. Az átmeneti viraemia után a vírus beépül a nyiroksejtek DNS-be, ún. latens fertőzés alakul ki. Az állat tünetmentes, de a fertőzés bármikor aktiválódhat.

3. Az átmeneti viraemia tartóssá válik, ún. perzisztens viraemia alakul ki. Ez a legrosszabb állapot, mert a fertőzött macskák szinte folyamatosan ürítik a vírusokat, ezáltal fertőzik a környezetükben élő fajtársaikat. Ezek az állatok már klinikailag is betegek.

Tünetek: Visszatérő lázas állapot, lesoványodás, nyirokcsomók megnagyobbodása, lépduzzanat, májduzzanat, vérszegénység, szaporodásbiológiai zavarok. Daganatok az állatok 5-10%-ában alakulnak ki. Az immunrendszer működési zavara miatt nagyon gyakoriak a másodlagos fertőzések, különböző baktériumok és vírusok, okozta szájgyulladás, nátha, tüdőgyulladás, bélgyulladás stb. A betegség hónapokig-, évekig eltarthat.

Megelőzés: A védőoltás nem jelent 100%-os védelmet, de jelentősen csökkenti a megbetegedés esélyét.

Macska AIDS:

Kórokozó: retrovírus / macska immundeficiencia vírus (FIV).

Járványtan: A fertőzés vérrel és nyállal (ritkán nemi úton) terjed. Leggyakoribb az idősebb, kijáró, verekedő kandúrokban, de minden korú macska fogékony.

Tünetek: Hasonlóan az emberi AIDS-hez a tünetek nagyon változatosak, a lappangási idő nagyon hosszú. Lesoványodás, láz, nyirokcsomók duzzanata, vérszegénység, fehérvérsejtek számának csökkenése (T lmphocyták csökkenése). Az immunhiányos állapot miatt másodlagos fertőzések sokasága alakulhat ki. Száj - garat fekélyes gyulladása, légzőszervi megbetegedések (nátha, tüdőgyulladás), bőrfertőzések, bélgyulladás, idegrendszeri megbetegedések (magatartászavarok, görcsök stb.). Néha daganatos betegségek is kialakulnak.

Megelőzés: Vakcina jelenleg még nincs forgalomban.

Fertőző vírusos hashártyagyulladás (FIP):

Kórokozó: macska coronavírus, FIP-vírus az enteralis coronavírus (FEC) szervezeten belüli mutációja során alakul ki.

Járványtan: A macskák tulajdonképpen az enteralis coronavírussal fertőződnek, és a fertőzött macskák kb. 5 % -ában alakul át az enteralis coronavírus FIP vírussá. Fertőződés orron, szájon át történik. A vírus a bélsárral ürül nagy mennyiségben. Fiatal, 1éves kor alatti macskák a legfogékonyabbak a fertőzésre.

Tünetek: Lappangási idő hosszú, 2hét-4 hónapig is eltarthat. Két fő formája van a betegségnek, az ún. nedves és az ún. száraz forma. A nedves formában nagy mennyiségű sárga, mézszerű, nyúlós izzadmány halmozódik fel elsősorban a hasüregben. A beteg lázas, étvágytalan, lesoványodik, a hasa pedig folyamatosan növekszik. Néha a mellüregben és a szívburokban is megjelenik hasonló tartalom. A légzés nehezítetté válik. A száraz formában gócok alakulnak ki a májban, lépben, vesében. Vesegyulladás alakul ki. A szemben is gyulladás, sőt idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak (egyensúlyzavar, bénulások, görcsök stb.).

Megelőzés: Szükség esetén orrba csepegtethető vakcina.

vissza