Home   ::    Links   ::   FAQs

Műtéti ivartalanítás és gyógyszeres alternatívák

Tévhit, hogy a szuka kutyának és a nőstény macskának legalább egyszer szülnie kell!


Nőstény állatok esetében az ivarzás megakadályozásának alapvetően két módja lehetséges.

1. Végleges, vagyis az ivarszervek eltávolítása műtéti úton (ivartalanítás). A műtét bármilyen életkorban elvégezhető, legoptimálisabb időpontja a már ivarérett nőstények esetében a két tüzelés közötti nyugalmi időszak.

2. Átmeneti, vagyis gyógyszeres kezeléssel az ivarzás eltolható egy későbbi időpontra, vagy elnyomható még a tüzelés kezdetén.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj, befedezték kedvencüket, de nem szeretnének kölyköket?


1. Az ivarzás befejeződése után, lehetőleg 30 napon belül a műtéti ivartalanítás.

2. Gyógyszeres kezeléssel a megtermékenyített petesejt beágyazódásának megakadá- lyozása (manapság már a mellékhatásai miatt háttérbe szorult), vagy a vemhesség megszakítása injekcióval maximum a vemhesség 45. napjáig (de ajánlatos inkább 20 napon belül).

Kan kutyák esetében két forradalmian új készítmény került nemrégiben forgalomba.

1. Suprelorin implantatum:

Gyógyszeres kasztráció (ivartalanítás), ami átmeneti, 6-10 hónapos időtartamra szól. A hatóanyag, ami a hím nemi hormon termelődését felfüggeszti egy mikrokapszulában van, amit bőr alá adunk be. A hatás a beadás után 6-8 héttel alakul ki.

2. Ypozane tabletta:

Jó alternatíva lehet a prosztata problémák kezelésére, ami nagyon gyakori középkorú és idős, nem ivartalanított kan kutyák esetében. A tablettát egy hétig, kúraszerűen kell alkalmazni, szükség esetén 6 havonta meg lehet ismételni.

vissza