Home   ::    Links   ::   FAQs

Védőoltások

Kutyák:

A kölykök korai szocializációja szempontjából fontos, hogy a vakcinázást minél korábbi időpontban elkezdjük, és olyan vakcinákkal végezzük, amelyek még az anyai ellenanyagok jelenléte mellett is képesek immunitást (védettséget) kialakítani. A kiskutya fejlődésének legfogékonyabb időszaka a 7-12 hetes életkor. Fontos, hogy már ebben az időszakban megismerkedjen a világgal, hozzászokjon más emberekhez, gyerekekhez, találkozzon és barátkozzon kutyákkal. Ennek megfelelően úgy alakítjuk ki az oltási sorozatot, hogy a legoptimálisabb legyen a kölyök védettsége és fejlődése szempontjából egyaránt. Továbbá, lényegesnek tartjuk, hogy az általunk is alkalmazott Nobivac vakcina jelenleg az egyetlen olyan vakcina család, amelynek a gyártója garanciát vállal a készítmény hatékonyságára. Amennyiben ezen oltóanyagokkal szakszerűen végrehajtott immunizálás ellenére a kutya parvovírusos bélgyulladásban, szopornyicában, fertőző májgyulladásban, vagy heveny leptospirózisban megbetegedne, netán elhullana, a gyártó a kutya tulajdonosának megtéríti a gyógykezelés költségeit, illetve kártérítést fizet az elpusztult állatért.

Kutyák esetében az alábbi betegségek elleni védőoltásokat javasoljuk, (kölykök esetében többször ismételve, 1 éves kor után évente):

Parvovírusos bélgyulladás
Szopornyica
Fertőző májgyulladás
Leptospirózis
Parainfluenza

Lyme kór

Kutyák kötelező oltása (4 hónapos korig egyszer, majd 6 hónap múlva, későbbiekben évente ismételve):

Veszettség

Bővebb információ: Kutya fertőző betegségek
tovább

Macskák:

A cicák esetében attól függően választjuk ki a megfelelő oltási sorozatot, hogy mennyi idős a cica, mikor és honnan került jelenlegi gazdájához, korábban kapott-e oltást és milyet, lakásban tartják vagy kertben, egyedül vagy más cicákkal együtt.

A következő fertőzések megelőzésére javasoljuk az immunizálást

Vírusos rhinotracheitis, calicivírus, clamydophila felis (ún. macskanátha komplex) Panleucopenia (vírusos gyomor - és bélgyulladás)
Leukémia (FeLV)

Továbbá kijáró, kertben tartott cicáknál mindenképpen ajánljuk a vesztettség elleni védőoltást.
Szükség esetén rendelkezésre áll a FIP (fertőző hashártyagyulladás) elleni vakcina.

Bővebb információ: Macska fertőző betegségek
tovább

Paraziták – élősködők

A parazitákat (élősködőket) alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk, külső és belső élősködőkre.
Külső élősködők az ízeltlábúak: pl. bolhák, rühatkák, fülrüh atkák, szőrtüszőatkák, ragadozóatkák, legyek, szúnyogok, kullancsok stb.
A leginkább elterjedt külső élősködők elleni készítmények a nyakörvek ill. a bőrre cseppenthető oldatok ún. spot on készítmények. A nyakörvek közül a Kiltix és a Preventic nyakörvet javasoljuk. Spot on készítményekből nagy a választék, hatásidejük általában 1 hónap, kiválasztásuknál figyelembe kell venni, hogy milyen paraziták ellen akarjuk használni (Stronghold, Advocate, Promeris, Ex-spot, Frontline, stb.).
Alkalmazásuk egész évben folyamatosan javasolt.

Belső élősködők a férgek: két legjelentősebb csoportja a galandférgek és a fonalférgek.
Fonalférgek: pl. orsóférgek (Toxocara, Toxascaris), kampósfejű férgek (Ancylostoma), ostorférgek (Trichuris), szívférgek (Dirofilaria immitis), bőrben élő férgek (Dirofilaria repens), stb.
Galandférgek: pl. háromtagú galandféreg (Ecchinococcus), uborkamagképű galandféreg (Dipylidium), Taenia fajok stb.

KÖZEGÉSZSÉGÜGYI JELENTŐSÉGÜK VAN, számos féregfaj okozhat ZOONÓZIST!
Zoonozisnak az állatokról emberre terjedő betegségeket nevezzük. Különösen a gyerekek veszélyeztetettek.
A féreghajtó készítmények alkalmazását kutyák esetében már 2 hetes korban, macskák esetében 4 hetes korban el kell kezdeni. 12 hetes korig 2 hetente, majd utána 16 hetes korban kell ismételni. A továbbiakban pedig 3 HAVONTA javasolt adásuk.

Mediterrán területekre utazó kutyusoknál nagyon fontos a szívférgesség elleni védelem!
A Stronghold és az Advocate spot on, illetve a Milbemax nevezetű féreghajtó nyújt csak megbízható védelmet.

vissza